Vind het antwoord op jouw vraag

Hieronder vind je antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Neem dan vooral contact met ons op. 

Kan iedereen pleegouder worden? 

Ben je single? Of woon je samen? Zijn jullie twee pleegmama’s of twee pleegpapa’s? Ben je twintiger of vijftiger? Iedereen die een plekkie in hart en huis heeft en ook structuur, warmte, veiligheid en stabiliteit kan bieden, kan pleegouder worden. De enige voorwaarden zijn dat je ouder bent dan 21 jaar en dat de Raad van de Kinderbescherming geen bezwaar heeft.  We zoeken samen naar de beste klik en helpen je bij de procedure.

Is er een maximumleeftijd voor pleegouders?

Er is in principe geen officiële maximumleeftijd, ook een zeventiger kan pleegouder zijn of een kamer aanbieden. Wel zal je leeftijd invloed hebben op welke zorg je het best kan bieden. Bij het zoeken van een goede match nemen we de leeftijd van de betrokkenen mee, maar bovenal je ervaring en leefsituatie.

utregs plekkie pleegzorg pleegkind pleeggezin pleegouder koos spoor030 schilderij kinderen

Hoelang blijft een pleegkind bij je in huis?

Van alle kinderen die in 2019 de pleegzorg verlieten, woonde 45% langer dan een jaar bij pleegouders, waarvan 27% langer dan twee jaar. De meeste kinderen wonen dus minder dan een jaar bij pleegouders. Weekendpleegzorg is vaak langer dan twee jaar.

Krijg ik begeleiding?

Als pleegouder sta je er nooit alleen voor. Een vaste pleegzorgbegeleider staat naast je en begeleidt jou en je gezin heel zorgvuldig. Je krijgt voldoende voorlichting en voorbereiding en we besteden veel tijd aan het zoeken naar de beste klik. Er zijn extra trainingen en thema-avonden. Als dat nodig is, helpen we met specialistische zorg. Ook kan je andere pleegouders ontmoeten en ervaringen delen op de ontmoetingsavonden voor pleegouders.  

Hoelang duurt het voordat je pleegkind voor het eerst komt?

Nadat je je aangemeld hebt, informeren we je over de mogelijkheden en vertellen we je wat je kunt verwachten. We zoeken samen naar de beste mogelijkheid. Daarna volg je een training en word je gescreend. Dit duurt tussen de vier en zes maanden. Zo krijg jij een goed beeld van het pleegouderschap en wij van jou. Daarna ben je klaar om een pleegkind bij jou in de buurt een thuis te bieden.

Krijg je een vergoeding als pleegouder?

Als er sprake is van een officiële pleegzorgplaatsing, dan ontvangen pleegouders een kostendekkende vergoeding die niet als inkomen wordt gezien. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Een extra toeslag is mogelijk als pleegouders extra kosten maken bij crisisopvang, voor de zorg voor een kind met een beperking of wanneer er drie of meer pleegkinderen bij een gezin wonen.

Is het goed te combineren met een baan?

Ja, zeker deeltijd pleegzorg in de weekenden en vakanties is goed te combineren met een baan. Verder hangt ook dit af van het kind: bij schoolgaande kinderen of jongeren hoef je zeker niet de hele dag thuis te zijn. Bekijk goed welke vorm van pleegzorg het best bij jou en je gezin past.

Heb ik contact met de ouders?

Een goede communicatie en samenwerking zijn het beste voor het kind. Het liefst houden de ouders een belangrijke rol in het leven van hun kind. Als de ouders en pleegouders elkaar niet kennen, zal de pleegzorgbegeleider helpen met het bespreken van de wederzijdse verwachtingen en het maken van afspraken. Vaak worden ouders en pleegouders samen uitgenodigd op kennismakingsmomenten. De rol die de ouders en pleegouders oppakken, is per kind verschillend en wordt uitgebreid besproken. 

Andere vragen

Heb je nog een andere vraag? Kijk dan even naar dit document van Pleegzorg Nederland, dat alle belangrijke vragen en antwoorden rondom pleegzorg bundelt. Wil je meer weten of kennismaken? We komen graag met je in contact.