utregs plekkie pleegzorg pleegkind pleeggezin pleegouder koos spoor030 logo

Voor ieder Utrechts (pleeg)kind zoeken we een Utregs plekkie.

Gewoon nog naar je eigen school kunnen, naar de voetbal, spelen in het park. Jouw park. En toch die plek hebben waar je je thuis voelt. Hoe fijn is dat! Dat is precies wat Utregs plekkie biedt. Utregs plekkie is een initiatief van KOOS Utrecht en Spoor030 en zoekt pleeg- en steunouders. Voor de hele week, maar ook voor een paar uurtjes.

utregs plekkie pleegzorg pleegkind pleeggezin pleegouder koos spoor030 schilderij met utrecht

Wanneer wordt pleegzorg ingezet?

Pleegzorg kan om verschillende redenen worden ingezet. Bijvoorbeeld omdat de ouders de opvoeding (tijdelijk) niet (meer) aankunnen. Het is dan voor het kind – en vaak ook voor de ouders – beter als het kind even ergens anders woont of af en toe bij een ander gezin logeert.

Wat is pleegzorg eigenlijk?

Pleegzorg is een vorm van hulp waarbij een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen voor meer stabiliteit, warmte en veiligheid. Een pleegkind kan alle dagen in de week bij een pleeggezin wonen of alleen in het weekend.

utregs plekkie pleegzorg pleegkind pleeggezin pleegouder koos spoor030 schilderij kinderen

Wat is het doel van pleegzorg?

Een kind een plek bieden om veilig op te groeien, dat is het doel van pleegzorg. Waarbij het uitgangspunt is dat de ouders uiteindelijk zelf de opvoeding weer op zich nemen. Lukt dat niet, dan blijft het kind voor langere tijd bij de pleegouders, soms totdat het kind volwassen is.

Kan ik pleegouder worden?

Of je nu single of samen bent, met of zonder kinderen, jong of oud, twee pleegpapa’s of twee pleegmama’s bent, iedereen kan pleegouder worden. Uitgangspunt is een goede match tussen kind en pleegouder en daarnaast is het belangrijk dat je structuur, warmte en veiligheid kunt bieden.

utregs plekkie pleegzorg pleegkind pleeggezin pleegouder koos spoor030 schilderij ans en leonie

‘Een pleegkind is meer dan welkom en we hadden nog een mooi plekkie vrij in ons huis.’

Ans en Leonie

Krijg ik begeleiding?

Jazeker! Je volgt een training en wordt gescreend. Dit duurt tussen de vier en zes maanden. We informeren je over de mogelijkheden en wat je kunt verwachten van het pleegouderschap. Zo krijg jij een goed beeld van van het pleegouderschap en wij van jou. Daarna ben je klaar om een pleegkind bij jou in de buurt een thuis te bieden.

utregs plekkie pleegzorg pleegkind pleeggezin pleegouder koos spoor030 schilderij familie kenswil

‘We hebben het als gezin zo goed dat willen we graag delen met een pleegkind.’

Familie Kenswil

Welke vormen van pleegzorg zijn er?

Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. Van een paar dagdelen tot de hele week. Naast pleegzorg is er ook nog informele hulp. We zetten ze op een rijtje:

utregs plekkie pleegzorg pleegkind pleeggezin pleegouder koos spoor030 plant4

Deeltijd 

In deze vorm worden kinderen een paar ochtenden, middagen, avonden of dagen per week opgevangen in een ander gezin. Soms door de week, anderen gaan tijdens de weekenden ergens anders naartoe. Zo kunnen de ouders even opladen en kan het kind gewoon thuis blijven wonen.

Kortdurend 

Bij kortdurende opvang woont een kind tijdelijk één jaar bij een pleeggezin. Zodra de situatie thuis verbeterd is, gaat het kind naar huis of gaat het op zichzelf wonen. Soms is de situatie thuis zo ernstig dat een kind meteen weg moet, bijvoorbeeld voor de eigen veiligheid. Ook dan is kortdurende opvang nodig.

Langdurig 

Soms wordt duidelijk dat ouders niet meer voor hun kind kunnen zorgen. Dan blijft het kind bij een ander gezin wonen, vaak tot het volwassen is.

Gezinshuis
Een gezinshuis is een gewoon huis in een gewone wijk, waar twee vaste opvoeders met een pedagogische opleiding 24/7 de zorg voor maximaal vier kinderen of jongeren op zich nemen. 

Informele hulp 

Soms is een klein beetje hulp al voldoende. Dat noemen wij informele hulp. Hiervoor zoeken we steunouders.
Je gaat dan bijvoorbeeld samen naar de speeltuin op een woensdagmiddag of helpt met huiswerk op een dinsdagavond.

Hoeveel ruimte heb ik nodig?

Een eigen ruimte voor een (pleeg)kind is fijn. Een kind heeft een plek nodig om zichzelf te kunnen zijn en zich even terug te kunnen trekken. Dat is helemaal belangrijk voor (pleeg)kinderen die veel hebben meegemaakt. Daarom hebben we een voorkeur voor pleegouders die een (pleeg)kind een eigen kamer kunnen bieden.

utregs plekkie pleegzorg pleegkind pleeggezin pleegouder koos spoor030 schilderij Ingrid van Rooijen

‘Ik had wel gehoord van pleeg- ouderschap, maar wist niet dat het ook parttime kon.’

Ingrid van Rooijen

Hoe lang blijft een pleegkind bij je?

Van alle kinderen die in 2019 de pleegzorg verlieten, woonde 45% langer dan een jaar bij pleegouders, waarvan 27% langer dan 2 jaar. De meeste kinderen wonen dus minder dan een jaar bij pleegouders. Weekendpleegzorg is vaak langer dan twee jaar.

utregs plekkie pleegzorg pleegkind pleeggezin pleegouder koos spoor030 schilderij Hans en Carla Vernooij

‘Het geeft ook voldoening om hem een stukje op weg te helpen naar volwassenheid.’

Hans en Carla Vernooij

Heb je een Utregs plekkie en wil je meer weten over het pleegouderschap en wat daarbij komt kijken?
Vraag hier gratis de brochure aan: